Tészta:
- 4 evőkanál kakaó
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 6 evőkanál víz
- 20 dkg cukor
- 8 tojás
- 8 dkg margarin
Krém:
- 5 dl folyékony habtejszín
- 1 csomag zselatin fix
- kristálycukor ízlés szerint
Csokimáz:
- 1 tej tortabevonó
- 3 evőkanál kakaópor
- 4-5 evőkanál cukor
- 4-5 evőkanál víz
Egyszerű kakaós piskótát sütünk, és ha kihűlt, két vékony lapra vágjuk. Megtöltjük a tejszínes krémmel, rátesszük s másik lapot, majd csokimázzal bevonjuk, és lehűtjük.
A piskótához a 8 tojássárgáját kikeverjük a cukor felével, a margarinnal és 6 evőkanál vízzel. A fehérjét habbá verjük a cukor másik felével. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral, majd felváltva a sárga krémhez adjuk a kemény habbá vert tojásfehérjével együtt. Margarinozott, lisztezett tepsiben megsütjük (kb. 40 × 40 cm).
A krémhez a tejszínt robotgéppel félig felverjük, belekeverjük a zselatin fixet, és kész habbá verjük. A tejszínes krémet a kihűlt piskótalapra simítjuk, a másik lapot rátesszük, és csokimázzal bevonjuk.
A csokimázhoz az 1 tábla tej tortabevonót 4-5 evőkanál cukorral, 3 evőkanál kakaóporral, 4-5 evőkanál vízzel felolvasztjuk. Miután picit kihűlt, ráöntjük a torta közepére, és bekenjük a tortát vele.
Sófalvi Zsuzsanna receptje.