Előkészület: 30 perc
Sütés: 35 perc
Tésztához:
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg liszt
- 10 dkg étkezési keményítő
- 1/2 csomag sütőpor
- ½ citrom reszelt héja (vagy 1 fiola citromaroma)
- 1 csipetnyi só
Krémhez:
- 2,5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- 3 evőkanál liszt
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál rum (vagy néhány csepp rumaroma)
- 2 dl habtejszín
Tészta készítése:
- A tésztához a lisztet átszitáljuk az étkezési keményítővel és a sütőporral.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a sót, majd a lisztes keveréket.
- A végén óvatosan belekeverjük a tojások keményre vert habját.
- Amennyiben a massza túl kemény lenne, kicsit lazíthatjuk 1-2 evőkanál hideg tejjel.
- Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) közepes méretű (kb. 23×35) tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített 170 °C-os sütőben 30-35 perc alatt kisütjük.
- A tésztát hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
- A krémhez a lisztet, a sót, a cukrokat csomómentesre keverjük kevés hideg tejjel.
- A maradék tejet felforraljuk, lassan hozzáöntjük a lisztes masszához, és kis lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
- Levesszük a tűzről, a keveréket időnként megkavargatva teljesen kihűtjük, és ízesítjük a citromhéjjal és a rummal.
- Végül a keményre vert tejszínhabot is beleforgatjuk.
Összeállítás:
- A kihűlt tésztát kettévágjuk, és megtöltjük.
- Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd porcukorral megszórjuk, és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Bné receptje.