Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- csipet só
Almás töltelék:
- alma
- cukor
- fahéj
- kevés citromlé
Túrós töltelék:
- 50 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- kb. 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál búzadara
Meggyes töltelék:
- egy üveg magozott meggy (lé nélkül)
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál búzadara
A töltelék hozzávalóit külön-külön összekeverjük.
A margarint elmorzsoljuk a lisztben, közben az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. A margarinos liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a közepébe öntjük az élesztős tejet és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle. Igaz, hogy élesztős a tészta, de nem kell keleszteni, sütés után finom, porhanyós lesz.
A tésztát 4 részre osztjuk, a lapokat kb. 35 × 25 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a hosszabbik oldalakat kb. a tészta egyharmadáig, 2 centis csíkonként bevagdossuk. A tölteléket a tésztalap sima részén elosztjuk, a két oldalon lévő csíkokat pedig – mintha hajat fonnánk – a töltelék felett áthajtogatjuk. Tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 175°C-on 25 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat! 🙂
Kelemen Józsefné Marcsi receptje.
mcsylla74 mondta
Köszi a receptet, kipróbáltam és azonnal elfogyott!!!! Nagyon finom, ajánlom mindenkinek!!! 🙂