Tészta:
- 1 kg liszt
- 6,5 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 tojássárgája (nekem most legalább 6-7 van benne)
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk az összes többi alapanyagokkal. Jól megdagasztjuk, és langyos helyen 1 órahosszát kelesztjük. Ezután megint átgyúrjuk, három részre osztjuk, kinyújtjuk, ráhalmozzuk a tölteléket, középre hajtjuk a tészta széleit és kissé bevagdaljuk. Picit hagyjuk még kelni, majd a tetejét tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Töltelékek:
- 15 dkg dió
- 15 dkg mák
- 30 dkg túró, ízesíteni ízlés szerint
A mákot és a diót 1-1 dl tejben, 3 evőkanál cukorral megfőztem. A diósban és a mákosban cseresznye van, a túrósban pedig mazsola.
Havasi Zsuzsa receptje.