A piskótához:
- 3 tojássárgája
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl meleg víz
- 19 dkg liszt
- 0,75 csomag sütőpor
- pici szódabikarbóna
- 3 tojásfehérje
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 2 dl habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál habfixáló
- 2 evőkanál feketekávé (hideg)
- 1 evőkanál vaníliás cappuccino por
A tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a 3 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőbe tesszük. Először kissé magasabb hőfokon (220°C) sütjük, majd 10 perc után 190°C-ra mérsékeljük a hőt. Tűpróbáig sütjük.
A krém elkészítéséhez a mascarponéhoz keverjük a porcukorral, fixálóval felvert tejszínhabot. Hozzáadjuk a kihűlt kávét, a cappuccino port. Óvatosan elkeverjük.
A kihűlt tortánkat hosszában kettévágjuk jó éles késsel, majd megkenjük a krém 2/3 részével. Rátesszük a másik lapot a tetejére, amit szintén megkenünk a maradék krémmel. Habkártyával csíkozhatjuk, egész kávészemekkel díszíthetjük.
1-2 óra állás után szeleteljük és tálaljuk. Jó étvágyat!
Iluska receptje.