Tészta:
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 6 dkg cukor
- 10 g szalalkáli
- 1 evőkanál zsír
- 1 tojás
- kb. 1, 5 dl presszó kávé
Krém:
- 3 tojássárgája
- 8 dkg liszt
- 3 dl tej
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1 csomag bourbon vanília
Máz:
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 15 dkg cukor
- instant kávé – a díszítéshez
A cukrot világosra karamellizáljuk, felöntjük a kávéval és összeforraljuk, majd kihűtjük.
A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd a hozzáadjuk a tojást és annyi kávét, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután 3 egyforma részre osztjuk, majd 20 x 30 cm-es lapokká nyújtjuk és zsírozott, liszttel szórt tepsi hátán egyenként megsütjük . (180 °C-on körülbelül 8 perc alatt).
A krémhez, simára keverjük a lisztet a tejjel és a tojás sárgájával, majd alacsony lángon állandó keverés mellett, sűrű péppé főzzük. A margarint habosra keverjük a cukrokkal, majd tovább habosítjuk a kihűlt krémmel.
A lapokat egy ecsettel megkenjük kávéval, majd betöltjük a krémmel.
A fehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverődött, kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot és addig verjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A habot rásimítjuk a sütemény tetejére és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap felszeleteljük és megszórjuk a tetejét instant kávéval.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!