Piskóta:
- 3 tojásos hagyományos piskótát készítünk 20×30 cm-es tepsiben, de mielőtt a sütőbe tennénk a piskóta masszára leheletnyi kakaóport szitálunk.
Kávékrém:
- 6 dl tej
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 2 evőkanál instant kávé /pl. Nescafé/
- 6-8 evőkanál cukor /ízlés szerint/
- 25 dkg vaj/margarin
Krém tetejére:
- 3 dl habtejszín
- 10 g zselatin
- 0,5 dl víz
Kávé zselé:
- 500 ml cukorral ízesített kávé, (ami lehet Nescaféból készített, vagy főzött kávé, az erősségét is, édességét is ízlés szerint készítve/)
- 20 g zselatin
A krémhez a tejet a pudingporral, cukorral, az instant kávéval sűrűre főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni. Kihűlés után a felhabosított vajjal/margarinnal krémesre keverjük. A piskótára simítjuk, amit meglocsolhatunk egy pici főzött kávéval, és fél órára hűtőbe tesszük. A zselatinra ráöntjük a vizet, és hagyjuk megduzzadni. A tejszínt felverjük, a zselatint mikróban megmelegítjük. Ha langyosra visszahűlt, 2-3 ek. tejszínnel egyneműsítjük, majd a többi tejszínhez öntve összeforgatjuk. Hűtőből kivesszük a sütit és a kávékrémre simítjuk a tejszínt. Recés habkártyával, késsel vagy bármilyen eszközzel barázdákat készítünk a hab tetején. Visszatesszük a hűtőbe.Itt érdemes várni legalább 2 órát, hogy tutira megdermedjen a hab, mivel a zselét még majdnem langyos állapotban fogjuk rákanalazni. Ezért tettünk most zselatint is a habhoz. A kávézseléhez a zselatinra ráöntjük a vizet, hagyjuk megduzzadni. Az 500 ml kávét megmelegítjük /nem forraljuk/, a zselatint mikróban feloldjuk, és a kávéval összekeverjük.Kevergetve langyosra hűtjük, de figyelve arra, hogy ne kezdjen el dermedni, óvatosan a tejszín rétegre kanalazzuk.Tálalásig hűtőben dermesztjük. Meleg késsel szeleteljük.
Gál Hedvig receptje.