A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 16 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 1 liter tej
- 1 dl víz
- 20 dkg liszt
- 30 dkg kristálycukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 6 részre osztjuk. Egy 23 × 38 cm-es, vajjal kent tepsi hátán világosra kisütjük egyenként.
A krémhez a kristálycukrot egy lábasban felolvasztjuk, szép aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel. Hozzá öntünk 5 dl tejet is, és felolvadásig kevergetjük. A lisztet a vaníliás cukorral és a megmaradt tejjel csomómentesre keverjük, majd a karamelles tejet besűrítjük vele. A tűzről levéve hozzá keverjük a vajat.
Kissé hűtjük a krémet, majd langyos állapotban a lapokat betöltjük úgy, hogy a felső lapra is kerüljön egy réteg. Alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, és egy nehezéket teszünk rá. Pár órát a hűtőben tartjuk lenyomatva a súllyal. Ezután a tészta széleit vékonyan körbevágjuk, aprítógéppel morzsává zúzzuk, és a krém tetejére hintjük.
Nagyon finom, puha, olcsó krémes.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!