- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- kb. 1 dl tej
Krém:
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kristálycukor
- 10-15 dkg dió
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, négy részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk 20 x 30 cm-es méretűre és papírral bélelt tepsin megsütjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on. Nem kell nagyon megsütni, mert akkor törik a lap.
A krémhez egy serpenyőben fel olvasztjuk a kristálycukrot, alacsony hőfokon. Ne keverjük, csak rázogassuk! És vigyázzunk a színére is, világos barna legyen, mert keserű lesz, ha túlpirirtjuk!
Amikor a cukor karamellizálódott lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük óvatosan a tejet. ( Én előtte felforraltam ) Ekkor a cukor megkeményedik, majd visszatesszük a tűzhelyre és kevergetve tovább forraljuk, míg elolvad a cukor.
Közben a pudingot a maradék egy deci tejben elkeverjük és a karamellhez adva felfőzzük. és kihűtjük.
A porcukrot, vaníliát habosra keverjük a margarinnal, majd a kihűlt karamellás pudinggal összevegyítjük.
Összeállítjuk a süteményt, megkenjük a lapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon a krémből.
Végezetül a felső lapot megszórjuk grillázzsal. Hűtőbe tesszük és pár óra múlva szeleteljük.
A grillázshoz egy serpenyőbe tegyük a cukrot és a diót, majd kezdjük el felmelegíteni. Amikor a cukor már kezd olvadni, mérsékeljük a hőfokot, és kezdjük el folyamatosan kevergetni, nehogy megégjen a cukros-dió. Addig keverjük, karamellizáljuk, míg a felolvadt cukor teljesen bevonja a diót, és szép világos barna színt kap. Ezután vegyük le a tűzről, majd egy olajjal vékonyan megkent fém tálcára, vagy egy nagy vágódeszkára öntsük rá a forró diós-karamellt, kissé terítsük el, és hűtsük ki egészen. (Akinek van kéznél márványlap az arra öntse rá, és hűtse ki). Amikorra teljesen kihűl megkeményedik a grillázs. Ekkor tördeljük kisebb darabokra, majd a diódarálón daráljuk le. A ledarált grillázst száraz helyen 2-3 napig tárolhatjuk, ha rögtön nem használjuk fel. (pár nap után kissé megereszkedik, és kezd összeállni, így már ne tegyük bele a krémbe, mert csomós lesz.)
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!