A tésztához:
- 100 g méz
- 125 g cukor
- 50 g margarin
- 2 tojássárgája
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1-1 teáskanál fahéj és őrölt gyömbér
- 1 dl tej
- 10 g szalalkáli
A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál narancslé
- 1 tojásfehérje
A díszítéshez:
- 30 g étcsokoládé
A mézet, a cukrot és a margarint felforraljuk, de csak addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd hagyjuk langyosra hűlni, és hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sóval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a gyömbérrel. Hozzáadjuk a mézes keveréket és a langyos tejben megáztatott szalalkálit, majd jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, fóliával letakarjuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap a tésztát 5 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk és 180°C-on 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a mázat, ehhez a hozzávalókat összekeverjük, a kihűlt kekszet belemártjuk, majd rácsra rakjuk. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, néhány cseppet teszünk minden kekszre a fehér mázba, majd átlósan, de mindig egy irányban késheggyel belehúzunk, majd keresztben is megismételjük ugyanúgy. 10-15 percre langyos kikapcsolt sütőbe tesszük, hogy a máz szép fényes legyen és hamarabb megszáradjon.
Jól záródó dobozban sokáig eláll, bár nálunk a dupla adag sem jut el odáig, hogy elrakjuk dobozba! 🙂 Jó sütést kívánok, érdemes dupla adagot készíteni!
Szabóné Ballai Anikó receptje.