A kapros-túrós lepény eredeti, klasszikus formában nálunk nem nyerő, mert mindig túl sok a tészta, és kevés a töltelék. A kelesztett tészták sem nagy kedvencek, így jött az ötlet, hogy valami más alapra tegyem a túrós tölteléket. Nem bántam meg! 😉
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 0,25 dl tej
- 1 tojássárgája
- 1 csapott evőkanál tejföl
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Töltelék:
- 1 kg túró
- 9 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tejföl (+ 3 evőkanállal a tetejére)
- 3 tojás (+ 1 a tetejére)
- 3 evőkanál búzadara
- 1 csokor apróra vágott friss kapor
A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajjal finoman összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, a tejet, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a sót, és nyújtható tésztává gyúrjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk, sodrófa segítségével egy kikent, kilisztezett, 36 × 24 cm-es tepsibe tesszük úgy, hogy a tepsi alját teljesen befedje. (Kézzel, vagy kis nyújtófa segítségével még lehet alakítani a tésztán.) Egy villával kissé megszurkáljuk.
A töltelékhez a túrót a cukorral, vaníliás cukorral, a három tojással, a búzadarával, a kaporral, a 2 evőkanál tejföllel (tejfölt annyit rakunk bele, hogy jól kenhető, krémes állagú legyen a töltelék) jól összedolgozzuk. Egyenletesen a tésztára kenjük. Egy egész tojást felverünk, elkeverjük a maradék 3 evőkanál tejföllel, és ezt a túró tetején elosztjuk. Előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük.
Boribonka receptje.