A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 dl tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1/2 kávéskanál cukor
- 2 evőkanál fehérbor
- 2 kávéskanál só
- 1 kisebb fej káposzta (50 dkg körüli)
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 pici vöröshagyma
- só
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 evőkanál étolaj
A pogácsák lekenéséhez:
- 1 felvert tojás
A káposztát megtisztítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük, levéből kinyomkodjuk. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a káposztát, ízesítjük sóval, kevés őrölt borssal. Fedő alatt puhára sütjük, majd kihűtjük.
Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepébe tesszük a megkelt élesztőt, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztánkat kinyújtjuk, fele káposztát rákenjük, majd 4-be összehajtogatjuk. 20 perc után újból kinyújtjuk, a másik rész káposztát is rákenjük. Ekkor 3-ba hajtjuk, majd még 20 percet pihentetjük letakarva. Újból kinyújtjuk, 2-be hajtjuk, pihentetjük 20 percet és a végén 1,5 cm vastagra nyújtjuk ki.
Felvert tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 30 perc).
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!