A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- csipet só
- 6 dkg kristálycukor
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál étolaj
- 5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 20 dkg puha margarin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg porcukor
- 4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A lekenéshez:
- 1 tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve
A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mokkáskanál cukrot, jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztből szórunk egy keveset az élesztős tejbe, és ujjunkkal kicsit összekeverjük. Így kapunk kovászt, amit letakarunk és kb. 5 percet várunk, míg felfut. Miután a kovász felfutott, beletesszük a csipet sót, a kristálycukrot, a 3 tojássárgát, az olajat, a vajat, és a maradék tejjel jól összedolgozzuk lágy, könnyű tésztává. Letakarva kb. 1 óráig kelesztjük, míg duplájára kel. Utána jól átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és 6 cipóra osztjuk. Picit megint átgyúrjuk, és konyharuhával letakarva, még 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral és a kakaóporral.
A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, és mindegyiken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ezután három-három tekercset összefonunk, így két testes ostoros kalácsot kapunk. Sütőpapírral bélelt sütőbe helyezzük mindkét kalácsot (sütőpapírt tegyünk közéjük is, hogy sütés közben ne ragadjanak össze). Előmelegítjük a sütőt, majd 160 – 170°C- on kb. 40 percig sütjük. Mikor már majdnem teljesen megsült, lekenjük a tésztát a tojássárgás-tejes-cukros egyveleggel, és így sütjük tovább. (Ha nagyon barnulna a teteje akkor tegyünk rá sütőpapírt, nehogy leégjen!) Készre sütjük, utána a sütőből kivesszük, és egy konyharuhával kb. 10 percig letakarjuk, hogy jól átpuhuljon a tészta.
Sok sikert a sütéshez, jó étvágyat kívánok!
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.