Nem olyan régen elkészítettem az eredetileg fahéjasra megálmodott péksüteményt, azonban mindenképpen folytatást kívánt ez a fincsi tészta… Íme egy próba kakaósan is! A végeredmény döntetlen lett kis családomban… Úgyhogy mindenki döntsön ízlése szerint, de egy próbát mindenképp megér! 🙂
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 1/2 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
A kenéshez:
- 3 evőkanál cukrozott kakaópor
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 dkg vaj
Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben kevés cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Tésztánkból nagy téglalapot nyújtunk. Megkenjük az olvasztott vaj és a kakaó-fahéj elegyével, majd hosszában derelyevágóval, vagy pizza szeletelővel 5 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra téve, most keresztben 12 részre vágjuk, és középen kicsit félbehajtva, papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába tesszük. Pihentetjük őket úgy 15 percet. Egy kevés barna cukrot szórhatunk minden kis legyező tetejére (opcionális). Légkeverésen 180°C-ra előmelegített sütőben középső rácson, 15 perc alatt világosra sütjük.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.