A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
A csigák locsolásához:
- kb. 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Egy dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukrot teszünk hozzá és felfuttatjuk. A lisztet kelesztőtálba tesszük, átszitáljuk, majd minden hozzávalót belekeverünk a vaj kivételével. Kézzel jól kidagasztjuk. Utolján az olvasztott vajjal, amit apránként adagolunk hozzá, szép hólyagosra dagasztjuk. (Dagasztógépben is elvégezhetjük a műveletet.) A keverőtál fedelét rátesszük, majd meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra, téglalap alakúra sodorjuk ,olvasztott vajjal lekenjük, kis szitán kakaóval, majd porcukorral megszórjuk. Feltekerjük,mint a bejglit, 2 cm vastagra szeleteljük, majd sütőpapírral fedett nagy tepsire tesszük. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, picit megmelegítjük. A csigákat meglocsoljuk vele. 15 percet még állni hagyjuk. Azalatt bemelegítjük 200°C-ra a sütőnket, és a csigákat megsütjük. Sütés közben még kétszer meglocsoljuk.
A csigákat ha egymás mellé tesszük, akkor a tészta felfelé nő, ha kis távolságra egymástól, akkor terülnek a csigák.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!