- 30 dkg mirelit bogyós gyümölcs (eper, vagy erdei mix, fekete szeder, málna, meggy, ribizli)
- 1 egész jégkockatartóban lefagyasztott 1,5%-os tej (kb. 30-35 dkg)
- 6-7 evőkanál barna cukor
- 1 kisdoboz natúr joghurt
- 1/2-1 db citrom leve
A bogyós, fagyasztott gyümölcsöt beöntjük egy keverőedénybe, rádobjuk a jégkockatartóból a lefagyasztott tejkockákat (-gömböket), rá a cukor és a joghurt, végül a citrom leve. Egy-két perc várakozás után, mikor picit enged a fagy, a rúdmixerrel addig dolgozzuk össze, míg egynemű nem lesz. Közben megkóstoljuk, hogy az édessége, és/vagy a savanyúsága ízlésünknek megfelel-e. Ha még nem, akkor vagy a cukorból, vagy a citromléből még teszünk hozzá.
Igen gyorsan, percek alatt elkészíthető, ha a mélyhűtőnkben van gyümölcs és tejkocka. Nagyon finom vanília fagylalttal tálalva. Négy főre biztosan elég.
dr. Czétényi István receptje.