- 2 csomag kész réteslap
- 1 kg sütőtök
- 20 dkg mák
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg mazsolaszőlő
- 5 g őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 db citrom
- 1 dl olaj
- porcukor a szóráshoz
Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el. A kezdő háziasszonyoknak, ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére – megadjuk a rétestészta összetételét: 10 dkg lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás.
Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal. Rövid ideig tartó szikkadás után olajjal – a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal – meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük – a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva – 180-190°C-os sütőben pirosra-barnára sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött, és ízesített mákra.