Tészta:
- 2 dl tejföl
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg margarin
- 25 dkg liszt
- kevés só
Töltelék:
- 40 dkg túró
- 3 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje felvert habja
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. A lényeg, hogy jól kidolgozzuk! Lágy tésztát kapunk, ezt megkelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk és sütőpapiros tepsibe tesszük.
A töltelékhez a cukrot, a tojássárgáját, a búzadarát és a reszelt citromhéjat jól összekeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. A tölteléket a tésztára kenjük, és lassú tűzön sütjük. Mielőtt végleg kivesszük a sütőből, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 tojássárgája keverékével megkenjük, majd 2-3 percre visszatesszük egy kicsivel nagyobb hőfokon, így a tészta teteje szép piros lesz.
Egy kis újítással a túrós töltelék egyik felébe magozott meggyet tettem, és így lett túrós és meggyes túrós lepény egyben. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Soós Lászlóné receptje.