A piskótához:
- 7 tojás
- 29 dkg cukor
- 21 dkg finomliszt
- 8 dkg pirított darált dió
- 8 evőkanál napraforgó olaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A krémhez:
- 9 tojás sárgája
- 10 evőkanál cukor
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 1 evőkanál liszt
- 7 dl tej
- 3 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg mascarpone sajt
- 3 dl Hulala tejszín /felverve/
A tetejére:
- ízlés szerinti díszítés
A piskótához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a diót, lisztet, hogy a hab ne törjön meg. Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 °C-on, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt, de ez sütőtől függ. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük.
A tojássárgákat kikeverjük kézi habverővel a cukrokkal, liszttel és pudingporral egy kevés tejjel, a többi tejet feltesszük forrni. Amikor felforrt, beleöntjük a krémnek valókat és sűrűre felfőzzük, kihűtjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a keményre vert tejszínt. A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk. majd egyenletesen megkenjük a krémmel a lapokat. Annyi krémet hagyjunk, amivel a tetejét és az oldalát bevonjuk. A kész tortát ízlésünk szerint díszítsük fel. Az oldalát pirított darált dióval hintettem meg.
Mészáros Erika receptje.