A tésztához:
- 5 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg őrölt dió
- kevés sütőpor
- 1 mokkáskanál szalalkáli
- 5 evőkanál víz
A krémhez:
- 10 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 5 dkg darált dió
- 5 cl kaszinó rum
- 2 dl tej
- 3 evőkanál liszt
A csokoládémázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával és a vízzel. Hozzávegyítjük a sütőporral elkevert lisztet és a maradék cukorral fényesre vert kemény habot. A masszát kétfelé vesszük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe itt-ott szétszórjuk a tészta egyik felét. A massza másik feléhez hozzáadjuk az őrölt diót, a szalalkálit, és a tepsi üres részeire rakjuk, így a tészta márványos lesz. Előmelegített sütőben lassú tűzön kisütjük.
A krémhez a tejben folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük a lisztet, majd félretesszük hűlni. A margarint habosra keverjük a cukorral, a dióval és a rummal. Hozzáadjuk a kihűlt péphez, és simára keverjük. A mázhoz az összetört csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal.
Az összeállítás: a krémet rákenjük a kihűlt tésztára, és hideg helyre tesszük. Másnap reggel ráöntjük az olvasztott csokoládét, és mielőtt megszilárdulna, késsel a kívánt formára vágjuk. Amikor teljesen megdermedt, készre szeleteljük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!