Piskótatekercs:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1/2 üveg baracklekvár
Diós tészta:
- 8 tojás
- 16 dkg lágy vaj
- 24 dkg porcukor
- 6 dkg darált dió
- 6 dkg vágott dió
- 1 evőkanál liszt
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 1 csomag sütőpor
- 4 evőkanál kakaópor
Krém:
- 25 dkg lágy vaj
- rum vagy forró tej
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg dió
Máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
A piskótatekercshez 2 darab 3 tojásos, vékony, lapos piskótalapot sütünk a szokásos módon. A piskótákat hosszában kétfelé vágjuk. Még forrón mindegyiket megkenjük a pikáns lekvárral, és feltekerjük. Az így elkészített négy hosszú tekercset arányosan elosztva sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A diós tésztához a 8 tojássárgáját, a vajat és a porcukrot jól kikavarjuk, hozzáadjuk a darált diót meg a darabolt diót, a lisztet, a zsemlemorzsát, a sütőport, a kakaót, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot. Az egészet óvatosan összekeverjük és ráöntjük a tekercsekre úgy, hogy betakarja azokat. 170°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük (tűpróba!).
Ha a tészta kihűlt, a tetejére az alábbi krémet kenjük: a darált diót összekeverjük a porcukorral, leöntjük kevés rummal vagy forró tejjel (amennyit felszív, de ne legyen lágy a massza!), és belekeverjük a habos vajat.
A tetejét vajjal olvasztott csokoládéval vonjuk be, vagy a tortafésűvel kócosított krémet megcsorgatjuk olvasztott csokoládéval.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!