Tészta:
- 6 tojás
- 1 csepp citromlé
- 1 csipet só
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 5 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 1 kis dobozos cukrászhab
- 1 csomag vaníliás cukor
Díszítés:
- 10 szem mogyoró
- 1 csomag cukormáz
- 5 dkg tortabevonó
A tésztához a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A fehérjét keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a citromlét, habverővel keményre verjük, majd a kristálycukrot is kanalanként hozzáadjuk. Most egyesével belekeverjük a tojások sárgáját, itt már jó kemény masszánk lesz. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a masszához adjuk óvatosan. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, betesszük a tésztát, de 10 percig ne nyissuk ki, mert összeesik. Ha kész, hagyjuk kihűlni és vágjuk ketté.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet feltesszük a tűzre, beletesszük a sárgáját és a lisztet, majd nagyon lassú tűzön, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a langyos krémbe forgatjuk. A cukrászhabot kemény habbá verjük.
A kettévágott piskótát megkenjük a krémmel, arra simítjuk a cukrászhabot, majd jöhet a piskóta teteje. Végül az egész tortát bevonjuk a krémmel úgy, hogy a kés mindig vizes legyen, így könnyen kenhető a krém.
A díszítéshez a mogyorót diótörőben apróra törjük. Elkészítjük a cukormázat a rajta levő utasítások alapján, és rátesszük a torta tetejére. A tört mogyoróval bevonjuk a torta oldalát. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és kanállal rácsurgatjuk a torta tetejére.
Készíthetünk mázat házilag is, íme a citrommáz receptje:
- 1 citrom átszűrt leve
- 35 dkg finom porcukor
A citromot és a porcukrot 20-25 perc alatt sűrű péppé keverjük. Ha túl sűrű volna, pár csepp langyos vízzel hígítjuk. Cseppenként adjuk a vizet hozzá, nem kanalanként. Ha nem elég sűrű, szitált porcukrot adunk hozzá. Bármilyen anyag hozzáadása után még egy negyedóráig keverni kell. Lehet készíteni narancsléből, meggyléből, stb.
Kránicz Györgyi receptje.
Még több recept, konyhai praktikák és tanácsok a Györgyiségek Facebook oldalon.