Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- csipetnyi só
Krém:
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 10 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1, 2 liter 1,5 százalék zsírtartalmú tej (vagy víz is lehet a tej helyett)
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk, és hűtőbe tesszük akár 1-2 órára is, mert könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál. Olyan nagy gáztepsit használjunk (vagy egy közepes méretűt), amelynek van mélysége. A továbbiakban sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön a tésztát két lapban. Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik a tészta. A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük őket, értelemszerűen ezt is külön. A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. Így is felpúposodik, de ez a tészta jellegénél fogva történik. A megsült lapok közül a szebbiket még melegen négyzetekre vágjuk. Gyorsan sül, körülbelül 10- 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó. A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet hozzá keverjük és felfőzzük. Állandó keverést igényel,vigyázzunk, hogy le ne égjen! A tojás fehérjéket a maradék cukorral elektromos habverővel elkezdjük verni, majd vízgőzre téve kemény habbá verjük. A felfőzött pudingos krémbe forgatjuk kis adagokban. Tűzre visszatesszük és kézi habverővel simára keverjük 1-2 perc alatt. Abba a tepsibe, amin sütöttük a lapokat, az aljába tesszük az egyik lapot. A kész forró krémet ráöntjük,elsimítjuk és a kirakjuk a tészta lapokkal. Hidegre tesszük kihűlni, majd a hűtőbe tesszük. Pár óra múlva a négyzetek mentén felszeleteljük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!