Tészta:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 1,5 dkg élesztő
- kevés langyos tej
Töltelék:
- 1 kg magvaváló szilva
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 evőkanál porcukor
Én másfél dl tejben felfuttattam az élesztőt (1 teáskanál cukrot is tettem bele). A lisztet egy tálba szitáltam és belekevertem a sót, majd a tojássárgát is hozzáadva az élesztős tejjel összeállítottam a tésztát. Még kb. fél deci dl kellett hozzá, az olvasztott vajat pedig több részletben dolgoztam bele. Szép rugalmas, nem túl puha tésztám lett, amit letakarva langyos helyen duplájára kelesztettem.
Utána ujjnyi vastagra kinyújtottam és egy zsírral kikent 30 × 35 cm-es tepsibe tettem. 220°C-ra előmelegített sütőbe toltam, és alsó-felső lángon kb. 20 percig elősütöttem. Akkor kivettem és kiraktam a tészta tetejét szilvával. Nekem úgy lett ki az 1 kg szilva, hogy fele fagyasztott magozott szilva volt, fele pedig lecsöpögtetett befőtt.
A tejfölbe 2 evőkanál porcukrot és egy egész tojást elkevertem, majd ráöntöttem a szilva tetejére. Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem, míg a tejföl megkocsonyásodott rajta (nálam kb. 25 perc). Nem szabad túlsütni, kiszárítani! Langyosan vágtam fel, majd porcukorral meghintve tálaltam. Nagyon finom volt, teljesen olyan, mint a krémes.
Tortafüggő Marisz receptje.