- zsír vagy vaj
- 2 tojás
- só
- porcukor
- langyos tej
- élesztő
- 55 dkg liszt
- dió, mák vagy lekvár
Egy kis teknőben dörzsöljünk el habzásig egy tetejes evőkanál fagyos zsírt vagy vajat, aztán adjunk hozzá egy egész és 1-2 tojás sárgáját, egy lecsapott kávéskanál sót, 2 evőkanál cukorport, 3 deka kis cukros langyos tejben megkelesztett élesztőt, 55 deka lisztet és annyi langyosmeleg tejet, amennyit felvesz, hogy kanállal felverve, jó kalácstészta keménységű legyen. Ha jól hólyagzásig kidolgoztuk, hagyjuk megkelni meleg helyen. Ha megkelt, tegyük ki táblára, és lisztezve nyújtsuk ki fél centiméter vékonyra. Ekkor habzásig kavart vajjal vékonyan kenjük meg az egészet és hajtsuk össze egymásra kétrétbe. Ekkor vágjuk el 2 ujjnyi széles és 15 centiméter hosszú kis szalagokra, mindegyik darabnak egyik végébe tegyünk tetszés szerint lekvár, dió, mák vagy mandulás elkészített tölteléket, egy-egy kis csomót, göngyölítsük össze, és kikent mély tepsibe rakjuk bele sorban felállítva a tekercseket. Ha a tepsiben is jól megkelt, tojással kenjük meg a tetejét, és szép pirosra süssük meg. Akkor széjjelszedve, tálra felhalmozva, cukorporral meghintve melegen tálaljuk.