A tésztához:
- 1 kg liszt
- 1 dl + 4 dl langyos tej
- 4 dkg élesztő
- só (ízlés szerint)
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1-2 csipet cukor
A töltelékhez:
- 1 db nagy lilahagyma
- kolbász
- kb. 30 dkg sajt (trappista, de lehet füstölt is)
- 20 dkg margarin
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- szezámmag
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. Az 1 dl langyos tejbe teszünk egy-két csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést – „fészket” – készítünk, és beleöntjük a langyos cukros tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük a tejben. A „fészek” széléről egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük az ujjunkkal (ez a kovász), és letakarjuk kb. 3-5 percre, míg felfut. Utána beletesszük a lisztbe a tojássárgákat, a tejfölt és a sót. Jól összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem kel.
Közben, míg kel a tészta, előkészítjük a töltelék hozzávalóit. Lereszeljük a sajtot (a lereszelt sajtot egy kicsit szórjuk meg liszttel, így nem fog összeragadni). A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, a kolbászkarikákat pedig félbevágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, és vékonyan felvágjuk, majd egy kisebb lábosban megolvasztjuk a margarint, és beletesszük a hagymát dinsztelni.
Mikor megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Először a hagymás-margarin felével meglocsoljuk, erre rászórjuk a kolbász felét, végül a reszelt sajt felét. Ezután hajtogatjuk a következőképpen: Először a tészta bal oldalát közepéig ráhajtjuk, utána a jobb oldalát. Aztán az alsó részét közepéig ráhajtjuk, és végül a felső részét is (mint egy borítékot). Megfordítjuk, így ami a felső része volt, most alul lesz. Letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 15 percig pihentetjük. Szórunk egy kis lisztet a tészta aljára, hogy ne ragadjon le, és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. A maradék tölteléknek valóit rászórjuk úgy, mint előzőleg, majd megint boríték-szerűen hajtogatjuk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
Utána jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel a tetejét beirdaljuk, majd egyforma négyzetekre felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a négyzetre felvágott tésztát, a tetejét lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 180°C-on szép aranybarnára sütjük.
Sok sikert a sütéshez, jó étvágyat kívánok! 🙂
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.