A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg margarin vagy zsír
- 6 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
- tej
- késhegynyi szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag vaníliás cukor
A mákos töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- fél citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor (lehet kicsit kevesebb, mert a hab is édes)
- 1-2 dl forró tej
- 1 teáskanál fahéj
- fél csomag vaníliás cukor
A habhoz:
- 2 tojásfehérje
- 8 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál bármilyen folyósabb lekvár
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk annyi tejjel, hogy könnyen formálható tésztává álljon össze. 30 percre hűtőbe tesszük. Egy piteformát enyhén kizsírozunk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük annyi forró tejjel, hogy kenhető legyen. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kinyújtjuk a forma nagyságára, és kibéleljük vele. Rákenjük a tölteléket, majd 15 percig sütjük. Közben a tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, és az elősütött tésztára kenjük. Lekvárt csepegtetünk rá, villával márványosra húzzuk. A sütőt kb. 150°C-ra visszaállítjuk, és még 10 percig sütjük.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!