- 1 kg liszt
- marék porcukor
- 2-3 csipet só
- 5 dkg élesztő
- 6-7 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 15 dkg olvasztott vaj
- 1 evőkanál rum aroma
- 2 citrom reszelt héja
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, 5 dl tejet összekeverünk tojás sárgájával. Minden hozzávalót a lisztbe öntünk és kidagasztjuk, körülbelül 8-10 percig. Ez idő alatt felverjük habbá a 4 tojásfehérjét és hozzáadagoljuk a tésztához.
Körülbelül 45 perc kelesztés utána, nagyon jó állagú, gyönyörűen megkelt tésztát kapunk. Ezt kézzel 1, 5 ujjnyi vastagra el-lapogatjuk, majd lisztbe mártott üvegpohárral szaggatjuk. Szaggatás után is pihentetjük úgy 15-20 percet. Olajban sütjük közepes lángon. A felső részével tesszük az olajba, körülbelül 1.2 perc és megfordítjuk. Papírra kiszedjük.
Sinka Edit készítette el, Horváthné Gajári Ilona receptje alapján.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre.