- 1,5 kg savanykás gyümölcs (szilva, rebarbaraszár, barack, stb.)
- 125 g vaj vagy margarin
- 225 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 5 dkg méz
A rebarbarát megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. (A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk.) A zsiradékot, 125 g cukrot, vaníliás cukrot és sót habosra keverjük. 2 tojássárgáját + 1 egész tojást hozzákeverünk. A lisztet a sütőporral összekeverve + fahéj és szegfűszeg, szintén hozzákeverjük. Egy tortaformát (26 cm átmérőjűt) jól kizsírozunk, beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. Rádobáljuk a gyümölcsdarabkákat. Forró sütőben kb. 45 percig sütjük. (Ezt a fajta tésztát nagy lángon kell sütni, és nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, de vigyázz! Ha nagyon sül, lejjebb kell venni.) Röviddel a sütés vége előtt az egész tojásfehérjét habbá verjük, közben belekeverjük a maradék cukrot, továbbverjük, és aztán hozzákeverjük a mézet. Ezt a masszát rákenjük a tésztára, fölhúzkodjuk, hogy kis csúcsok álljanak ki belőle. Nagyon enyhe tűzön még kb. 10-15 percig sütjük, amíg megbarnul a hab a tetején. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.
Nemcsak finom, könnyű süti, de látványosan szép is a megpirult habcsúcsokkal a tetején!
Vida Andi receptje.