Ezt a receptet egy angol magazinban találtam, és nagyon megtetszett az egyszerűsége. Mondjuk nálunk könnyebb a hozzávalóit is összeszedegetni, hiszen a Golden syrup (az van az eredeti receptben), a gyömbéres keksz és a kandírozott gyömbér is a leghétköznapibb dolgok az Egyesült Királyságban, így bárhol kaphatóak. Az észrevételem a recepttel kapcsolatosan, hogy nem nagyon akaródzik a keksznek megpuhulni, így nem igazán lehet szépen szeletelni, de ízre nagyon finom, különleges csemege. Szerintem tördelt babapiskótával is finom lenne – talán az könnyebben meg is puhulna -, és gyömbér helyett el tudom képzelni bármilyen más ízesítéssel, aszalt gyümölcsökkel.
- 150 g gyömbéres keksz
- 125 g vaj
- 200 g jó minőségű étcsokoládé
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál bármilyen szirup
- 50 g kandírozott gyömbérkockák
Díszítés:
- 200 g étcsokoládé
- 50 g tejcsokoládé
Tördeljük a kekszet egy zacskó és egy nyújtófa segítségével ne túl apróra, csak amekkorákat a sütiben szeretnénk. Egy lábasban folyamatos kavargatás közepette, kis lángon melegítsük fel a vajat, az étcsokoládét, a cukrot és a szirupot. Amikor szép sima és egynemű, vegyük le a tűzről, majd keverjük bele az összetördelt kekszet és a gyömbérkockákat. Fóliával vagy folpackkal béleljünk ki egy kb. 20 × 20 cm-es négyszögletes (vagy ennek megfelelő bármilyen másmilyen) formát, és simítsuk bele a masszát. Tegyük hűtőbe dermedni. Miután kellően megdermedt, vonjuk be a tetejét az olvasztott étcsokoládéval, majd díszítsük az olvasztott tejcsokiból húzott csíkokkal. Tegyük vissza hűtőbe, hogy a máz is megdermedjen.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.