Tészta:
- 55 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna (nagyon fontos alapanyag!)
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
Krém:
- 2 x 15 dkg cukor
- 2 dl hideg víz
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
A tészta elkészítéséhez a liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot és a margarint elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, és ha még szükséges annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, majd a nagy négyszögletes gáztepsi hátoldalán(!) 3 lapot sütünk belőle.
A krémhez az egyik 15 dkg cukrot elkezdjük pirítani ügyelve arra, hogy a cukor ne égjen meg, majd ha felolvadt, 2 dl hideg vízzel felengedjük, és lassú tűzön megvárjuk, hogy a karamell teljesen feloldódjon. A következő 15 dkg cukrot és a 2 tojássárgáját jó habosra kikeverjük, majd 4 evőkanál lisztet folyamatosan hozzáadjuk, a tejjel együtt. A tűzre helyezzük, és elkezdjük főzni, de ne túl nagy lángon. A karamellt szép lassan hozzáadjuk a tojásos krémhez, és együtt besűrítjük. Ha kész, vegyük le a tűzről, és lassan, sűrű kevergetés mellett hűtsük ki, hogy ne bőrösödjön be. Ha megfelelőre kihűlt (lehetőleg enyhén langyosra), 10 dkg margarint és 1 csomag vaníliás cukrot belekeverünk a krémbe, de úgy, hogy szép sima legyen.
A 3 lapot megtöltjük a krémmel, és 1 napig hideg helyre tesszük, hogy a krém és a tészta jól összeérjen. A tészta sütés után törékeny (én sosem sütöm 5 percnél tovább 200°C-on, de kinek milyen a sütője), és vigyázni kell vele, de a krémtől nagyon jó puha lesz.
A tortához én 6 lapot sütöttem egy kör alakú lábas alján, ugyanezen adagból, mint ami a hozzávalóknál le van írva. Még melegen szépen körbevágtam tortaformára, hogy a széle ne legyen egyenetlen, majd pralinés darabolt mogyoróval szórtam be. Igaz, hogy a krém laza a készítésnél, és sokkal többet is fel tudna venni, viszont nem szabad rákenni túl sokat sem, mert akkor a lapok szétcsúszhatnak. A torta kb. egy és negyed, de nem több mint, másfél adag krémet tud felvenni – figyelembe véve, hogy az oldalára is kenünk.
Malterre Medgyesi Anikó receptje.