A tésztához:
- 20 dkg vaj
- 60 dkg liszt
- 1 kiskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 kisebb tojás
- 0,6 dl hideg tej
- 0,6 dl hideg víz
- 1 kiskanál citromlé
A töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
A vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk. kb 10 × 10 centis tömbbé gyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék lisztből egy kanálnyit a nyújtáshoz félreteszünk, majd a többit a sóval és a sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett deszkán lóhere alakúra kinyújtjuk, a vajas tömböt a közepére állítjuk, a tészta széleit ráhajtjuk és az egészet konyharuhába burkolva fél órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Ezután a hajtás következik. A tésztát kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú, 20 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtjuk így a tésztaszélek találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk és a másik oldal tésztájával befedjük.. Így végül egy hosszúkás tésztalapot kapunk. hűtőben 1 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. ismét összehajtjuk és ismét pihentetjük.
Időközben a gesztenyemasszát átgyúrjuk, hogy könnyen formálható legyen. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú és 20 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk.
A kis tésztákat kézzel hosszanti irányban kicsit meghúzzuk-megnyújtjuk. A szélesebb oldalra gesztenyét halmozunk, a tésztát feltekerjük. A kifliket sütőlapra rakjuk, fóliával letakarva fél órát pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.
Jó tanács: túróval, sajttal, dióval, mákkal is tölthetjük.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + 4 óra pihentetés.
Kiss Anikó receptje.