Sajnos az idén valahogy elég sok füge éretlenül maradt a bokrokon, nem volt teljesen ehetetlen, de bizony igencsak savanyú, ezért úgy döntöttem, hogy abból, ami nem potyogott le, lekvár készül. Jó döntés volt, hiszen egyszerű és a végeredmény is nagyon finom! Anyum azonnal igényt nyújtott be egy üvegnyire. 😉 Még maradt egy kevés a bokrokon, ezért a sorsuk már megíródott! 😀
- 1 kg füge (savanykás vagy érett, de nem túlérett)
- 40 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál gyömbér
- 1 csomag vaníliás cukor
- és ha van otthon 1 alma, azt is belereszelhetjük
- 1 csomag 3:1-ben zselésítő (én most szilvalekvár zselésítőt használtam kíváncsiságból, bejött, rekordsebességgel kötött)
- 5 g citromsav
A fügéket alaposan megmossuk. A hibákat és a szárat kivágjuk, majd a zöld héjjal együtt felkockázzuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a hámozott és kockázott almát és a többi alapanyagot is, a zselésítő kivételével. Mikor eléggé átfőtt és szétesett a gyümölcs (20-30 perc), félrehúzzuk a tűzhelyről és egy botmixerrel átpürésítjük. Visszatesszük a tűzre, úgy 10 percet még főzzük, majd belekeverjük a zselésítőt is, és nagyobb lángon további 2-3 percig főzzük. Még forrón belekeverjük a citromsavat, majd egy műanyag merőkanál segítségével steril üvegekbe töltjük (kb. 2 normál üveggel lesz). Miután lezártuk, 5-10 percre fejtetőre állítjuk és ezután mehet is a kamrapolcra! 😉
Húsok mellé, vagy süteményekbe használhatjuk.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.