Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- csipet só
Krém:
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg cukor
- 9 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1,2 liter víz
- 1/2 liter habtejszín
Máz:
- 1/2 teáskanál oldós kávégranulátum
- 5 evőkanál tej
- 20 dkg cukor
- 7 dkg margarin
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. 2 cipót formálunk belőle, kinyújtjuk és nagy gáztepsi hátán megsütjük. Kartonból 2 nagy köralakot vágtam, és erre formáltam a két lapot.
A krémhez a vaníliás pudingporokat 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel simára keverjük. Egy nagy edényben 1 liter vizet felforralunk, és felfőzzük benne az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék kemény habját, amelyet 20 dkg porcukorral vertünk fel. Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig, majd forrón az alsó lapra kenjük. Az alsó lap köré kartonpapírból vágtam keretet, melyet fóliával vontam be, és úgy öntöttem bele, simítottam a krémet.
A másik lapot bevontam mázzal, majd cikkekre vágtam. A karamellmázhoz a fél teáskanál kávégranulátumot 5 evőkanál tejben feloldjuk, és 20 dkg porcukrot hozzáadva kis lángon folyamatosan kevergetjük. Ha besűrűsödik, levesszük a tűzről és 7 dkg margarint keverünk hozzá.
1/2 liter habtejszínt felvertem keményre, majd a krémre simítottam. A habrózsákhoz és a torta körbevonásához hagytam belőle.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!