Már régen készültem krémest sütni, és most, hogy adott volt a megmaradt tojásfehérje, egyértelmű volt: krémest eszünk! 😉
A leveles tésztához:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- pici só
A krémhez:
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg kristálycukor
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 8 dl víz
A krém tetejére:
- 3,5 dl tejszínhab
- 1 csomag habfixáló
A karamellmázhoz:
- 4 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 2 evőkanál víz
- 1 kiskanál instant kávé
- 1 evőkanál finomliszt
- 5 dkg margarin
A krémes két lapját a mindenre jó leveles tésztából készítettem. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, az ecetet és egy nagyon pici sót. Összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán két akkora lapot nyújtunk belőle, hogy a tepsi hátoldalán meg tudjuk sütni (25 × 35 cm). Nagyon vékonyra kell kinyújtani, mert sülés közben szépen megemelkedik a tészta és leveles lesz.
A krémhez egy lábasban feltesszük a víz 3/4 részét forrni a kristálycukorral. A pudingporokat a maradék vízzel csomómentesre keverjük. Ha forr a víz, hozzáadjuk a kikevert pudingokat és jó sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, és a még meleg pudingba forgatjuk lazán. Az egyik megsült lapot tepsibe helyezzük és a krémet még melegen elsimítjuk rajta.
Amíg ez a krém teljesen kihűl, elkészítjük a karamellmázat. A mázhoz a porcukrot egy lábasban a vízzel összeolvasztjuk. A kávét a tejjel és a liszttel összekeverjük, és az olvadt cukorhoz adjuk. Kicsit besűrítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a margarint és még melegen simítsuk rá a második tésztalapra. Gyorsan vágjuk fel akkora kockákra, amekkorára majd szeletelni szeretnénk a sütit, mert ha megköt, töredezni fog vágás közben!
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és a kihűlt vaníliás krémre simítjuk. A karamellmázas tetőket ráhelyezzük a tejszínes rétegre, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
Drávai Szabina receptje.
Szabina szeretettel vár Benneteket Ötlet Konyhájában, ahol sok-sok finomság kerül az asztalra nap mint nap!