1 rúd kalácshoz:
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 35 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
A diótöltelékhez:
- 4 dl tej
- 30 dkg dió
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
A megsült kalács lekenéséhez:
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- 2 evőkanál víz
A tészta hozzávalóit a szokásos kelt tészta módjára ledagasztjuk, majd konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük. A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a diót, lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport a maradék 1 dl tejjel a dióhoz keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vajat és éppen csak összeforrósítjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 30 × 40 cm-es lapra nyújtjuk és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában a tészta közepére kenjük-halmozzuk, 2 hosszanti szárnyát-szélét pedig 2-3 centiméterenként, rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig!). Jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra, azaz a töltelék tetejére hajtogatunk, a végét összenyomjuk, kerekre igazítjuk. Konyharuhával letakarjuk és további 20 percig kelni hagyjuk. Szép aranybarnára sütjük. A lekvárt a 2 evőkanál vízzel felforrósítjuk és a megsült forró tésztára kenjük. Hagyjuk megszáradni, majd ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük.
Díszíthetjük mandulaforgáccsal, vagy durvára vágott dióval is.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!