Az ötletadó receptet a Joy the Baker oldalán találtam – szerelem első látásra! Nem tehetek róla, ilyenkor mindig muszáj egy jó alapos próbát végezni, hogy biztos olyan finom-e amilyennek látszik? 😉 Nos, megtörtént a próba, és teljes a siker! Egy picivel több sót tettem bele az eredeti recepthez képest, mert a cukorhoz mérten keveselltem a fél teáskanálnyit, de semmi mást nem változtattam, ugyanis a sajt is sós, és a tejföl íze is rendkívül jól harmonizál az összhanggal. Lehet, hogy magyar ízlésnek kicsit szokatlan, mert tényleg nem az a hagyományos értelemben vett túrós vagy sajtos pogi, de szerintünk nagyon finom, egy igazi különlegesség, amit máskor is örömmel elkészítek majd.
- 40 dkg finomliszt (1/3 részét teljes kiőrlésű tönkölyliszttel helyettesítettem)
- 1 evőkanál cukor
- 2 és 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1/4 teáskanál őrölt bors
- 20 dkg hideg vaj felkockázva
- 1 tojás felverve
- 3 evőkanál hideg víz
- 2 dl tejföl
- egy csokor apróra vágott snidling (metélőhagyma)
- 20 dkg nagyobbra morzsált feta sajt
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- durva só, őrölt bors, pirospaprika
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük hozzá a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a borsot. Kézzel morzsoljuk bele a felkockázott vajat. Egy másik tálban verjük fel a tojást, a tejfölt és a vizet, majd fokozatosan dolgozzuk össze a lisztes keverékkel. Lágy és ragacsos lesz, de így a jó. Gyúrjuk bele az apróra vágott snidlinget és a morzsás fetát is, majd borítsuk lisztezett deszkára, és állítsuk össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrogatni, kb. 10-15 mozdulat után kész is.
Nyújtsuk ki 2-3 cm vastagra, tojással kenjük le, majd hintsük meg durva sóval, kevés őrölt borssal és paprikával. Késsel irdaljuk be a tetejét, majd szúrjuk ki 5 cm-es pogácsaszaggatóval, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 12-15 percig, de ez sütőtől is függhet, nekem is tovább tartott, a lényeg, hogy legyenek szép aranyszínűek. Tálaljuk melegen vagy hidegen, jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.