A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- ½ dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 6 g szárított élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
A tekercsek lekenéséhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
A kalács locsoláshoz:
- 1,5 dl 3,5 %-os tej vagy tejszín
- 1 vaníliás cukor
A torta forma kenéséhez:
- 5 dkg fagyos vaj
- 2 evőkanál kristálycukor
A szárított élesztőt a fél dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a kristálycukorral, sóval elkeverjük. Hozzá adjuk a megkelt élesztőt, a tojás sárgákat és a 2 dl langyos tejjel dagasztjuk.Utolján az olvasztott, langyos vajjal szálasra dagasztjuk. Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, 3 5 × 40 cm-esre nyújtjuk. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot krémesre kikeverjük, majd a tésztára kenjük.Feltekerjük szorosan henger formára. 11 db 3,5 cm-es darabokat vágunk belőle. A 24 cm-es formát kivajazzuk, kristálycukorral megszórjuk, az oldalát is. A tekercseket bele tesszük hézagosan. A tekercsek oldalát az olvasztott vajjal körbe lekenjük. Még 25 percet kelni hagyjuk. 200 °C-ra melegített sütőbe tesszük úgy, hogy a torta formát egy nagyobb tepsibe tesszük. 15 perc sütés után a vaníliás tejjel vagy tejszínnel meglocsoljuk, majd 10 perc múlva újból. A tetejét befedjük alufóliával, hogy meg ne égjen. Sütés ideje összesen 35 perc volt nálam. Kivesszük a sütőből, 1-2 perc múlva a torta karikát levesszük, mert különben ráragad.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!