Kering az interneten egy fotó recept nélkül, melyen vélhetően kelt tésztából készül egy fenyőfa formájú sütemény, amibe csokis vagy kakaós töltelék kerül. Többen kértek receptet, illetve hogy készítsem el. Megadtam magam, és ma neki is álltam! 🙂
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 2-2,5 dl tej+ valamennyi a kenéshez
- 3 dkg margarin
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- kevés olaj a kenéshez
- zöld ételszínezék (elmaradhat)
- Nutella vagy csokikrém, esetleg kakaópor-porcukor keveréke
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük az élesztőt, a cukrot, a sót, majd a felvert tojásokat. Ezután a langyos tejet és az olvasztott, de kissé meghűlt margarint is hozzáadjuk. Amennyiben szeretnénk megszínezni, akkor a színezőt is adjuk hozzá. Folyékonyból fél üveggel ment bele. Jól gyúrjuk össze, kissé dagasztó mozdulatokkal, persze olyan intenzíven nem kell, mint más tészta esetén. Meleg helyen, letakarva kelesszük meg.
Amikor megkelt, osszuk 3 részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenként, tegyük sütőpapírra vagy sütőpapiros tepsibe az első tésztaréteget. Kenjük le nagyon vékonyan olajjal, majd a Nutellával, a következő rétegnél szintén így járjunk el. A 3. lappal zárjuk a sort. A tésztát éles késsel fenyő formára vágjuk. Nyújtófával, fakanállal vagy akár vonalzó segítségével beállíthatjuk az arányokat.
Amikor ez megvolt, késsel ágakat vágunk, azaz csíkozunk, amikor elvágjuk az ág egyik felét, a kést halványan húzzuk végig a közepén is, át a másik felére, anélkül, hogy ott is átvágnánk a tésztát, így egyforma csíkokat tudunk majd vágni a szemközti oldallal. Ha ez is megvolt, az ágakon csavarunk amennyit csak tudunk, a csúcsa felé forgatva azokat.
Ezután tejjel lekenjük, 10-15 percet pihentetjük meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 175°C-on kb. 30 perc alatt készre sütjük. Sütőfüggő lehet, de ne égjen meg az alja! Sütés közben még lekenhető egyszer kevés tejjel. Melegen porcukrozzuk, vagy ha van kedvünk, kicsit feldíszítjük! 😉
Ami a neten keringő trükkös képekről lemarad:
A Nutella a sütési folyamat során kissé kifolyik és karamellizálódik a benne lévő cukor, ami égett illatot áraszthat, ne ijedj meg, de figyelj oda! Mivel a Nutella egy része kiszivárog, nem olyan “mancskosan” krémes a süti, de mit is számít ez, mikor olyan jó buli megsütni, akár a gyerekekkel, akár a saját örömünkre? Főleg, ha majd a szomszédasszony is irigykedve látja a remek sütinket a Facebookra feltöltve! 😉
Szani konyhájából kaptuk a receptet.
Szani konyhája mondta
Szia!
Amikor vágod az aljánál, óvatosabban nyomod rá a kést, bár nekem nem szakadt át. Ha gondolod, készítheted deszkán is, ha van tortalapátod, amit alácsúsztatsz és arról emeled át tepsibe. Mikor megsült és hűlt is kicsit, nem lágy már a süti, így átcsusszanthatod a tálcára a papír segítségével, vagy szintén tortalapáttal alányúlva. Nem fog eltörni. 🙂
Ancsa mondta
Szia!
Az éles késsel hogyan vágod fenyőfa formára úgy, hogy alatta a sütőpapírt ne vagdosd el? Vagy az nem is számít? Amikor megsült, szépen egyben ki lehet venni a tepsiből, nem törnek a fenyő „ágai”?
Köszönöm!