Tészta:
- 6 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 15 dkg darált mandula
A tojásfehérjét habbá verjük, beledolgozzuk a cukrot és a darált mandulát, majd kerek tortaformában 3 lapot sütünk belőle.
Krém:
- 6 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg fehér csokoládé
- 2 evőkanál étkezési keményítő* vagy 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 1 doboz fagyasztott erdei gyümölcskeverék, vagy friss eper, szeder, málna
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, felöntjük a tejjel, és lassú tűzőn sűrűre főzzük. A tűzről levéve még forrón beledolgozzuk a vajat és a fehér csokoládét. Simára keverjük. Kihűlés után habverővel a krémet jól kihabosítjuk. Az egyik tortalapra krémet halmozunk, megrakjuk gyümölcsökkel, majd megint lap és krém, arra megint gyümölcs kerül, végül befedjük a harmadik tortalappal. Kívülről a maradék krémmel bevonjuk és eperrel, gyümölcsökkel díszítjük. Én a lapokat a krém előtt megkentem egy ecset segítségével eperborral, de kenhető bármilyen más gyümölcslikőrrel is, illetve el is hagyható.
*Gluténmentes étkezési keményítőt használva az egész sütemény egyszerűen gluténmentessé tehető!
Erdős Tünde receptje.