Tészta:
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 25 dkg margarin
- 12 g sütőpor
- 1 tojás
Töltelék:
- 25 dkg darált dió vagy mandula
- 1 citrom
- 5 dkg mazsola
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 25 dkg cukor
- 150 ml víz
Tetejére:
- 1 tojás – a kenéshez
- porcukor – a szóráshoz
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojást és az egészet összegyúrjuk. Folpckaba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a diót összekeverjük a mazsolával és a citrom reszelt héjával, a vízhez hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és kb 10 percig forraljuk, majd ráöntjük a dióra.
A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét egy kb 18 x 25 cm – es sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, rákenjük a langyosra hűlt diós masszát, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.
A tetejét lekenjük tojással, pár helyen villával megbökdössük és 180 °C – ra melegített sütőben, kb 30 – 35 perc alatt megsütjük.
A süteményt hosszúkás szeletelre vágjuk és porcukorral megszórva kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!