Tészta:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 3 tojássárgája + 1 tojás a lekenéshez
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott kacsazsír
Töltelék:
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- fahéj
- kristálycukor
A tejet meglangyosítjuk, és 1 deciben az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Közben kimérjük a többi hozzávalót egy tálba, és a liszt közepébe fészket készítünk. Ebbe tesszük a tojások sárgáját, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. A sót a liszt szélére szórjuk. Hozzáadjuk a többi tejet is, és jól összedolgozzuk. A végén a kacsazsírt dagasztjuk bele. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Kiborítjuk a tálból és kb. 6 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk fahéjas cukorral. Feltekerjük, a tekerés vége alul legyen. Kb. 4 cm széles darabokat vágunk belőle, majd ezeket középen bevágjuk és kifordítjuk (lásd a képen). Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 15-20 percig kelesztjük, tojással lekenjük és előmelegített 180-190°C-on 15 percig sütjük.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!