Zalában régi lakodalmas süti volt. A nevét azért kapta, mert egy esztergált sablonba kell nyomkodni a tésztát. Nagyon egyszerű és sokáig eláll.
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 10 dkg darált dió
- 2 tojás
A hozzávalókat összegyúrjuk, kis rudakat formálunk belőle, köralakba beletesszük a lisztbe mártott formába, belenyomkodjuk, majd kiütjük belőle. Sütőlemezre rakjuk és 180°C-on sütjük kb. 10 percig. Forrón vaníliás porcukorba hempergetjük.
Én korábban egy speciális, fából esztergált formát használtam, de a rudakból apró kifliket is formálhatunk. Időközben a férjem esztergált nekem egy formát fémből, nagyon jól működik. Közepébe lehet tenni zselés cukrot, én most birssajtot használtam.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!