- 6 tojás
- 2 dl cukor
- csipet só
- 4 dl finomliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 7 evőkanál étolaj
Krémhez:
- 50 dkg eper (lehet fagyasztott is)
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín
- 1 csomag étkezési zselatin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg porcukor (gyümölcscukorból ízlés szerint)
Tetejére:
- 1 csomag színtelen tortazselé (elhagyható)
- pár szem eper
A tojások fehérjét a sóval felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját elkeverjük az olajjal, aztán hozzáadjuk a habhoz és addig keverjük, amíg a habbal elkeveredik és ehhez kanalanként óvatosan beleadagoljuk a szódabikarbónás lisztet. A masszát a kivajazott és lisztezett 31 x 23 cm-es tepsibe simítjuk,amit sütőpapírral kibélelünk, majd 180 °C-os, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 20 perc). A kész piskótát kihűtjük. A krémet, ha friss eperből készítjük, akkor azt botmixerrel összetörjük, ha fagyasztott akkor először kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük.Én friss eperből készítettem, felét turmixoltam, a másik felét apróra daraboltam . A mascarponét a két fajta cukorral összekeverjük, hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez, majd hozzáadjuk a darabolttat is. Közben a tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beledolgozzuk az epres krémbe. A zselatint pici vízbe csomómentesre keverjük, majd a mikróba feloldjuk, kicsit lehűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez, végül a kihűlt tésztára kenjük. A maradék eperrel kidíszítjük a tetejét. A tortazselét a használati utasítás szerint elkészítjük és ráöntjük a sütemény tetejére.
Mészáros Erika receptje.