A tésztához:
- 100 g lágy vaj
- 100 g kristálycukor
- 100 g finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 2 közepes tojás
- 1 citrom reszelt héja (vegyszermentes, bio)
A habhoz:
- 1 csomag (10 g) zselatinpor vagy -lap
- 225 g eper
- 150 g málna
- 150 ml habtejszín
- 400 g cukrozott sűrített tej
- 1 citrom leve
Az öntethez:
- 225 g eper
- 150 g málna
A tálaláshoz:
- szeletelt eper, málnaszemek, színes szórócukor
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 × 28 cm-es tepsit. Nekem nem volt ekkora, de még hozzá hasonló sem, ezért osztottam-szoroztam és egy nagyobból készítettem el úgy, hogy többszörösen hajtogatott alufóliával leválasztottam a megfelelő méretű részt. Azt mondhatom csak, hogy kiválóan bevált a terv! 🙂
A tészta elkészítéséhez tegyük az összes hozzávalóit keverőtálba, géppel keverjük ki simára, majd a masszát egy kanál segítségével terítsük szét egyenletesen az előkészített tepsi alján. Süssük kb. 15 percig, amíg szép aranyszínű és rugalmas lesz. Szépen fel fog jönni és mennyei citromillata lesz! Tegyük félre hűlni.
Ezalatt a habhoz készítsük el a zselatint a tasakon található leírás szerint. Pürésítsük az epret és a málnát, majd finom szűrőn törjük át a magoktól. Kezdjük el felverni a tejszínt, és amikor még nem kemény, de már lágyan tartja a formáját, adjuk hozzá a sűrített tejet és a citromlét, majd együtt verjük tovább jó sűrű, sima krémmé. Ezután öntsük hozzá a gyümölcsvelőt is, keverjük jól össze, majd forgassuk bele a zselatint. Az így elkészült habot simítsuk a kihűlt tészta tetejére, és tegyük hűtőbe egész éjszakára. Lefedhetjük folpackkal, én nem tettem.
Az öntethez pürésítsük a gyümölcsöket, majd törjük át szitán a magoktól. Szintén tegyük hűtőbe másnapig.
A süteményt a hűtőből kivéve szeleteljük fel, díszítsük eperszeletekkel és málnával, csorgassunk rá az öntetből és szórjuk meg színes cukorkákkal, esetleg kevés porcukorral is.
Nagyon finom!! Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.