Az élesztőt vízben vagy tejben szokás felfuttatni, a recepttől függően (ezt írnia kell a receptnek). Itt vízben mutatom be, de tejben hasonlóan működik.
- Az élesztő felfuttatásához egy kisebb edénybe önts 1-1,5 dl langyos vizet.
- Adj hozzá 1-2 teáskanál kristálycukrot.
- Morzsold bele az élesztőt.
- Adj hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
- Jól keverd el az egészet, és hagyd pihenni kb. 15 percig langyos, inkább meleg mint hűvös környezetben.
- Az élesztő felfut, a teteje habos lesz, és a vizes keverék térfogata a 2-3-szorosára nő.
- Ezután használd a felfuttatott élesztőt a receptben leírtak szerint
Mindig langyos, kéz meleg vizet használj. Az élesztő élőlény, a túl hideg vízben nem kel életre (ezért áll el a hűtőben), a túl melegben pedig elpusztul.A környezet is legyen meleg. Sokkal gyorsabban és jobban felfut az élesztő 24-25 fokban, mint egy hideg konyhában. Télen érdemes a sütőt vagy a tűzhelyet bekapcsolni, hogy melegebb legyen.Az élesztőnek szüksége van valamilyen tápanyagra a felfuttatáshoz. Ezért érdemes a vízbe vagy tejbe cukrot tenni, és én ezért teszek bele mindig lisztet is.Az élesztő nem szereti a sót. Ezért még ha a recept ír is sót, azt soha ne közvetlenül az élesztőhöz add.Adj időt az élesztőnek felfutni. Ez általában 10-15 perc.
Forrás: Kemény tojás