Töretlen sikernek örvendő sütemény nálunk, joggal, hiszen annyira finom… Variációk sorát próbáltam már ki, de mégis ez az egyszerű változat a nyerő! Dió nélkül, jó sok almával… Csak azt nem értem, hogy tudják néhány óra leforgása alatt az egészet befalni az itthoni kis konyhakoboldok?! 😉
A tésztához:
- 40 dkg finom fehér liszt
- 20 dkg darás liszt
- 30 dkg zsír vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál tejföl (amennyit felvesz a tészta)
A töltelékhez:
- 1-1,5 kg savanykás alma
- fahéj, cukor, citromlé
- 2 maréknyi pirított zsemlemorzsa
A tészta hozzávalóiból és pár kanálnyi tejfölből könnyen gyúrható közepesen kemény tésztát gyúrunk. Két cipóra vágva tegyük hűvösre pihenni. A töltelékhez az almákat mossuk-hámozzuk-nagy lyukú reszelőn lereszeljük és citromlével kissé meglocsoljuk.
Ez egyik tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk (24 × 30 cm) és a zsírozott-lisztezett előkészített sütőtepsibe helyezzük. Két maréknyi zsemlemorzsával meghintjük és a reszelt almát sok levétől kicsavarva a tésztára halmozzuk, elegyengetjük. Ízlés szerint fahéjjal és cukorral hintjük, majd a kinyújtott másik tésztával fedjük. Több helyen villával szurkáljuk, hogy az almából elpárolgó gőz távozni tudjon 🙂 A tésztát lekenhetjük felvert tojással (opcionális), majd az előmelegített 180°C-os sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után várjunk egy keveset a szeleteléssel, célszerű langyosan vagy teljesen kihűlt állapotában megtennünk ezt. 🙂 Aki kedveli, tálalásnál fahéjas porcukorral hintheti az amúgy is pompásan illatozó süteményt. Szerintem másnap (lenne) a legfinomabb, de ezt még sajna nem tapasztalatból állítom! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.