- 1 kg liszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 tojássárgája
- 8 dl tej
- fél dl rum
- só
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 6 dkg élesztő
Az élesztőt 2 dl tejben kevés cukorral felfuttatom. A lisztbe mélyedést készítek, ide kerül bele a felfuttatott élesztő és az összes többi hozzávaló – a vaj kivételével. A tésztát jól kidolgozom, és ekkor adom hozzá az olvasztott vajat, majd még ezzel is tovább kidolgozom. Ezután lisztezett gyúródeszkára kiöntöm és vékonyra, ujjnyi vastagra kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Letakarom egy konyharuhával, és fél órát kelesztem.
Az olajat felhevítem, az ujjammal a fánk közepét benyomom, a sütéskor ez kerül alulra az olajban. Fedővel lefedem és amikor már szép piros, átfordítom, de ekkor már nem teszem rá a fedőt. Papíron leitatom róla az olajat, majd sárgabaracklekvárral a közepében és porcukorral meghintve tálalom.
Domján Mária receptje.