A piskótákhoz: 2 ×
- 5 tojásfehérje
- 5 evőkanál cukor
- 100 g darált dió
- 1 evőkanál liszt
Első krém:
- 10 tojássárgája
- 7 evőkanál cukor
- néhány csepp vanília aroma
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 600 ml tej
- 250 g vaj
Második krém:
- 20 g cukor
- 10 g darált dió
- 300 ml habtejszín
A tésztához tojásfehérjéket egy keverőedényben konyhai robotgéppel habosra keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a cukrot. A lisztben elvegyítjük a darált diót, és a masszához szitáljuk. Végül a tésztát a sütőformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Két egyforma piskótalapot sütünk (5-5 tojásfehérjéből), 180°C-on, míg a piskóta nem válik el a tepsi szélétől.
Az első krémhez a tejet felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral, a vanília aromával, a vaníliás pudinggal és a keményítővel simára keverjük. Beleöntjük a forró tejbe és sűrűre főzzük. Amikor a krém kihűlt, robotgéppel beledolgozzuk a vajjal kikevert porcukrot.
A második krémhez a kristálycukrot lábasba öntjük és legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd beletesszük a darált diót. Sütőpapírra öntjük a masszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Amikor megdermedt, összetörjük (kicsit hagyhatunk a díszítéshez) és a felvert tejszínhabba keverjük.
Összeállítás:
- tészta
- első krém
- második krém
- tészta
- első krém
- második krém
Ízlés szerint díszítjük.
Szalai Antalné receptje.