- 70 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő tejben felfuttatva pici cukorral
- 3 tojássárgája
- langyos tejből annyi, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk
Kézzel és géppel is jól ki kell dagasztani, majd kb. 8 dkg olvasztott vajat kell hozzáadni, és tovább dagasztani, amíg elválik a tészta a tál falától. A tetejét liszttel leszórni, konyharuhával letakarni, és meleg helyen kb. 40-50 percig keleszteni. Ezután lisztezett deszkára borítani, kinyújtani, négyzetekre vágni és tölteléket ráhalmozni a négyzetek közepére, majd az ellentétes sarkokat összehajtogatni. Zsírozott lisztezett tepsibe rakni, és tojássárgájával lekenni. Kb. 20 percig keleszteni, majd lassú tűzön aranybarnára sütni. Ha megsült, két kanál cukrot kevés vízzel elkeverni, és a kisült tésztát meg kell kenni a cukros vízzel. 5 percre vissza kell tenni a már lezárt sütőbe.
A töltelék lehet vaníliás tejben főtt darált dió, vagy meggylekvár. Én a dióból és a saját készítésű meggylekváromból kevés cukor hozzáadásával készítek tölteléket, amivel megtöltöm.
A családom nagyon szereti ezt a kalácsot. Kicsit időigényes, de akit nem riaszt a dagasztás, annak megéri.
Dobos Zoltánné receptje.